Cele mai bune centrale termice pe gaz

Aproape că nu mai este nevoie să vorbim despre avantajele pe care o centrală termică le are, și care sunt beneficiile acesteia la ridicarea gradului de confort al spațiilor unde sunt amplasate. Chiar și în România, piața de gen este bine aprovizionată, cu centrale termice menite să satisfacă orice pretenție a clienților. Există o gamă variată de centrale termice, ceea ce face ca alegerea să nu fie tocmai una ușoară, dar dacă este să ne referim strict la consumatorul casnic, atunci este nevoie de un mic instructaj pentru ca acesta să decidă mai ușor care ar fi produsul potrivit pentru el.

centrale termice pe gaz

După cum probabil erați și convins, cea mai mare parte dintre utilizatorii casnici din România și-au îndreptat alegerea către o centrală termică pe gaz, deoarece nici nu avea un preț care să-ți taie răsuflarea, iar confortul oferit de ea s-a dovedit a fi pe placul majorității. Și, dacă încă nu ai central, sau cea pe care o ai a ”îmbătrânit” și te gândești să achiziționezi una nouă, pe gaz, te afli exact în locul potrivit. Noi vom încerca să-ți facem un mic ghid de alegere al acestui produs, câteva informații tehnice și chiar și un mic top al centralelor termice pe gaz.

Cele mai bune centrale termice pe gaz - Tipuri

În magazinele de profil există două tipuri de centrală termică pe gaz, cea convențională și cea în condensare. Îți vom oferi câteva amănunte despre fiecare, pentru a ști prin ce se deosebesc una de cealaltă.

Cele mai bune centrale termice pe gaz convenționale

Acest tip de centrală termică este alegerea ideală dacă nu ai prevăzzut pentru achiziționarea ei un buget generos. Nu te gândi că automat vei avea parte și de un produs mai slab calitativ. Din contră, dacă alegi un model de calitate, randamentul centralei este unul bun, care te va mulțumi. Specialiștii susțin că acest tip de centrală ”îți poate oferi o eficiență energetică cuprinsă între 90-95%”. Această valoare este una bună pentru încălzirea unei locuințe de până în 70 mp, ceea ce face ca acest tip de centrală termică să fie preferată de majoritatea românilor atunci când i-au în calcul achiziționarea unui astfel de produs.

Cele mai bune centrale termice pe gaz în condensare

Într-adevăr, este ceva mai scumpă decât predecesoarea sa, dar specialiștii în domeniu ne dau asigurări că este mult mai avantajoasă decât cea clasică din toate punctele de vedere. În acest caz, dacă nu ești limitat de buget, nu îți îndrepta alegerea către cea mai ieftină opțiune, ci află care este cea mai bună. Spre deosebire de centrala convențională, aici putem de o eficiență energetică ridicată, cu un randament ce poate trece de pragul de 100%, iar în cazul celor mai performante modele se ajunge la un randament de 106-109%. În cazul acestui tip de centrală termică, randamentul bun este dat de faptul că o parte din energia calorică se recuperează prin condens. Acest tip de centrală termică se pretează în special pentru spații ample sau locuințe de mari dimensiuni, vile.

Cele mai bune centrale termice pe gaz - Ce este tirajul?

Dacă ați făcut o vizită prin magazinele de profil, sau ați studiat ofertele online, ați observat că se vorbește foarte mult despre tiraj, și nu știți exact ce înseamnă acest lucru sau ce legătură are acesta cu o centrală termică de bună calitate.

Vă spunem că tirajul este acel mod prin care centrala termică își preia aerul de care are nevoie pentru a executa arderea necesară, și este de două feluri, natural sau forțat. Și, deși poate considerați că tirajul natural este cel mai bun, trebuie să știți că dacă vreți să folosiți centrala pentru apartament sau alte spații mici, atunci tirajul forțat este varianta recomandată de specialiști.

Cele mai bune centrale termice pe gaz - La ce trebuie să fii atent

Pentru a fi sigur că produsul ales va avea o lungă durată de viață, și nu te vei confrunta cu defecțiuni care-ți vor pune la bătaie resursele financiare, indiferent de tipul de centrală termică pe gaz ales, atunci trebuie să ții cont de anumiți factori.

Astfel, central termică trebuie să fie prevăzută în mod obligatoriu de un electrod de ionizare. În pofida denumirii pretențioase, specialiștii susțin că este vorba despre un senzor care identifică problemele legate de presiunea alimentării cu gaz, și te va anunță când aceasta este prea mică. În plus, centrala mai trebuie dotată și cu senzori de detecție a focului, a fumului sau a scurgerilor de gaz. Un model bun de centrală termică ar trebui să fie dotată și cu presostat, adică acel element care vă va arăta dacă sunt ceva probleme cu presiunea apei din instalație.

Funcțiile cele mai bune centrale termice pe gaz

O bună centrală termică pe gaz trebuie să îndeplinească, potrivit specialiștilor în domeniu, două funcții principale.

Sistemul de diagnoză este prima dintre ele și se referă la sistemul prin care centrala te avertizează orice tip de defecțiune care împiedică o funcționare optimă. Folosind specificațiile din cartea tehnică pe care ați primit-o atunci când ați achiziționat centrala, este foarte probabil vă veți reuși să vă descurcați și singur pentru a remedia eventualele problem. Dacă îsă considerați că problema vă depășește, sau nu vreți să faceți singur această operațiune, atunci este mai bine să apelați la sfatul specialiștilor.

Panoul de control, fie el electronic sau mecanic, este o altă funcție a centralei termice, prin care vei putea seta și activa opțiunile necesare. În prezent, panourile de control cu ecran LED conduc în topul preferințelor, deoarece permit utilizatorului să să acceseze mai multe setări.

Top cele mai bune central termice pe gaz

Pe piața de gen există numeroase branduri cu o bună reputație în domeniu, și care dau clientului garanția că achiziționând un produs realizat de ei, vor avea parte de unul de o calitate superioară. Ariston, Ferroli, Immergas, Motan sau Protherm sunt poate cele mai cunoscute în acest domeniu, și care sunt cunoscute inclusiv utilizatorilor români. De aceea, vă prezentăm în continuare, un mic top de centrale termice pe gaz care oferă un raport calitate/preț excelent.

Ariston Clas Premium EVO 24 EU

Este o centrală termică de dimensiuni reduse, murală, ideală pentru apartamente și spații mici, și care este prevăzută și cu un afișaj LCD nou, multifuncțional, cu iluminare. Nu veți avea parte de multă gălăgie deoarece acest model este prevăzut cu amortizor de zgomot, iar printer alte caracteristici ale acesteia mai amintim și o pompă complet modulantă, precum și un schimbător de căldură realizat din oțel inoxidabil.

Immergas Victrix TERA 24/28 1 ErP

Este soluția perfectă pentru dumneavoastră dacă sunteți precupat de latura ecologică. Și aici aveți parte de un display LCD, același schimbător de căldură fabricat din inox și o pompă electronic cu consum redus.

Buderus Logamax Plus GB012K-25 kW V2

La acest model de centrală termică pe gaz cumpărătorul se bucură de o eficiență energetic ridicată, care ajunge chiar la 103%. Dacă vă gândiți să achiziționați acest produs, vă spunem că veți avea parte de un consum redus de combustibil – ceea ce vă va încânta atunci când veți primi facture la gaze, emisii poluante mult reduse, este prevăzită cu multe elemente de siguranță și protecție, iar mentenanța ei nu este o treabă de savant.

Ferroli DivaCondens F24 E

Vă spunem doar atât: este o centrală murală, în condensație, iar randamentul se ridică până la 103,5%. Să nu uităm de panoul de comandă digital, setările care sunt rapid de realizat, iar sistemul de coduri vă este de mare ajutor atunci când este vorba de a identifica eventualele probleme cu care vă veți confrunta. Un ultim avantaj al acestei centrale este că aveți parte și de un cronotermostat modulant OpenTherm.

Motan Sigma 24

Acest model de centrală oferă utilizatorului posibilitatea conectării unui sistem de încălzire în pardoseală, pompa de circulație LOW ENERGY vă dă garanția unei economii în consum și, în plus, aveți parte și de afișaj digital, prevăzut și cu coduri de erori.

Ariston Cares Premium 30 EU

Rezervată încăperilor mari, are o putere de 30 kW, ceea ce înseamnă că un număr mare de calorifere de mari dimensiuni nu reprezintă o problemă pentru această centrală, care poate oferi în același timp o încălzire rapidă a apei menajere, în aproximativ 10 secunde.

Bosch Condens 2000W ZWB24-1RE

Randamentul de 103% și un consumul scăzut de energie electric al acestui model de centrală termică o fac să fie indicată în cazul spațiilor care nu depășesc 150 mpSpre deosebire de modelele prezentate mai sus, aici apare un schimbătorului de căldură bitermic.

Cam acestea au fost informațiile despre centralele termice, pe gaz. Sperăm că informațiile v-au fost de folos, iar la final vă mai atragem încă o dată atenția să nu ignorați măsurile de siguranță și protecție, doar pentru a ”ieși mai ieftin”. Este de asemenea indicat să apelați la consilierea făcută de specialiști în domeniu, atunci când vine vorba de unele neclarități pe care le aveți, iar lucrările de mentenanță, sau reviziile periodice, să le efectuați doar cu ajutorul firmelor de profil, pentru a nu risca vreo nenorocire. Nu este obligatoriu să alegeți o centrală din cele prezentate mai sus, noi doar am încercat să vă prezentăm care ar fi, poate, cele mai bune centrale termice pe gaz la ora actual, existente pe piața românească. Dumneavoastră vă puteți îndrepta atenția către un alt model, dar sperăm doar că micile noastre informații v-au fost de ajutor în alegerea în cunoștință de cauză a modelului dorit.

Așteptăm comentariile dumneavoastră despre modelele pe care le-ați ales, dacă sunteți mulțumit de alegerea făcută și dacă aveți unele sfaturi pentru cei care abia acum iau în calcul achiziționarea unei central termice.