Cele mai bune centrale termice electrice

Centrala termică a devenit în ultimii ani un element atât de comun, încât adesea ignorăm în mod elegant confortul pe care îl aduce în viața noastră. Banalitatea faptului de a deține o centrală termică proprie, adăugată duratei de viață mari a dispozitivului, conduce adesea la situația de a nu mai fi în măsură să facem selecția potrivită, atunci când nevoia acesteia apare.  Altfel spus, mai știm care sunt criteriile conform cărora vom alege cele mai bune centrale termice electrice?

Este evident că primul criteriu este cel al combustibilului folosit, deoarece acesta deține ponderea în factura finală, atât cea legată de achiziția dispozitivului (deoarece soluțiile tehnologice diferite impuse de utilizarea unui combustibil sau al altuia conduc la variații mari ale prețului de achiziție), cât și cea legată de costurile de exploatare periodice (lunare, sezoniere, etc.). Din acest punct de vedere, al combustibilului, trei sunt soluțiile care s-au impus pe piață: centralele termice pe combustibil solid (lemn, cărbune), cele pe combustibil gazos (gaz natural, gaz petrolier lichefiat GPL, biogaz) și centralele termice electrice. În acest articol, vom porni de la prezumția că articolul prezintă interes doar pentru aceia dintre cititorii interesați care au depășit etapa selecției, decizia lor fiind luată în favoarea centralei termice electrice.

Avantajele cele mai bune centrale termice electrice

Deși nu este răspândită la fel de mult ca și centrala pe gaz natural, aceasta are o răspândire destul de mare, motivul principal fiind infrastructura bine dezvoltată a rețelelor de curent electric, care ajung chiar și acolo unde nu există gaz natural. De asemenea, un alt avantaj îl reprezintă confortul în exploatare, precum și ușurința în instalare. Spre deosebire de alte sisteme (lemn, gaz), mentenanța centralei electrice termice este una foarte ușoară și puțin costisitoare. Simplitatea constructivă și siguranța în funcționarea conduc deci la micșorarea costurilor de exploatare și întreținere.

Trebuie să țineți seama de un alt aspect atunci când decideți să vă instalați o centrală termică electrică. Costurile curentului electric, exprimate în bani, vor depăși costurile de utilizare ale unei centrale pe gaz, în unele cazuri ajungând chiar la dublul valorii acesteia. Există însă niște metode prin care se poate diminua această cifră. Una dintre acestea este reprezentată de dimensionarea cât mai exactă a puterii centralei, în funcție de volumul de încălzit. Da, este corect, încălzim volume de aer, nu suprafețe, așa cum fac calculele de obicei profesioniștii abordabili. Calculul, în general, consideră un necesar de 50 de Watt/metru cub pentru o locuință mediu izolată, 60 W/m3 pentru una slab izolată și 40 W/m3 pentru o locuință bine izolată. Așadar, pentru o suprafață de 75 de metri pătrați (m2), cu o înălțime a camerelor de 2,6 metri, vom obține un necesar de încălzire de 50 x 75 x 2,6 = 9.750 W = 9,75 kW. În această situație, vom alege centrala cea mai apropiată de această valoare, dar care să o depășească, aproximarea va fi mereu făcută cu adaos.

Din nou, calcule!

Firește, am luat în calcul doar necesarul de încălzire, dar acest lucru nu este suficient. Ne dorim, firește, ca centrala electrică să furnizeze și apă caldă menajeră. Aici lucrurile devin mai complicate, deoarece furnizarea de apă caldă menajeră se poate realiza prin două metode: fie încălzim un boiler cu ajutorul agentului termic folosit pentru încălzirea locuinței, având astfel apă caldă la dispoziție permanent, în volumul dat de capacitatea boilerului, fie centrala dispune de opțiunea preparării instantanee a apei calde menajere. Ultima este o opțiune destul de costisitoare, așa cum se va vedea în raționamentul următor. Orientativ, se poate considera necesarul zilnic de apă caldă menajeră pentru o persoană de 50 de litri, la temperatura de 45 0C. Un duș de 5 minute, la debitul de 10l/minut, conduce la o sarcină termică necesară, după cum urmează:

Qa.c.m. = mapă x Capă x (tiesire tintrare) = 0,166 kg/s x 4.180 kJ/KgxK x (45 0C 10 0C) = 24.285 W, unde Capă reprezintă căldura specifică a apei, și am făcut presupunerea că temperatura de intrare a apei în sistem este de 10 grade Celsius.

Așadar, putem observa că pentru un volum de apă relativ modest, este nevoie de o putere instalată mare, comparativ cu necesarul de încălzire. Firește, această informație este utilă la calcului centralei electrice, nu vom avea un astfel de consum decât atunci când vom folosi centrala în acest regim. Tot din acest motiv, constructorii au imaginat și soluții alternative, precum adăugarea unui boiler încălzit cu o rezistență separată de cea a circuitului de încălzire sau de către agentul termic folosit pentru încălzire. În alegerea puterii necesare a centralei, va trebui să luăm în considerare valoarea cea mai mare dintre puterea necesară pentru încălzire și cea necesară pentru producerea apei calde menajere. De aici, concluzia că o centrală electrică introduce anumite restricții și presupune adoptarea unor obiceiuri, pentru a diminua factura finală la curent electric.

Branșamentul electric.

Un alt aspect demn de luat în considerare este acela că, fiind mare consumator de energie electrică, acest tip de centrală poate necesita refacerea branșamentului. Există centrale termice electrice care se pot alimenta la rețeaua de curent electric monofazat de 220V, precum și altele, cu puteri superioare, care se alimentează la 380V, din rețea de curent trifazic. De regulă, ar trebui ca rețeaua electrică a unui apartament de bloc să poată suporta o centrală de 15 kW. Din practică, rezultă o valoare mult mai mică, de până la 10 kW, fără modificări suplimentare ale rețelei interioare de curent electric. În același registru, al consumurilor, trebuie luat în calcul un abonament de valoarea respectivă cu furnizorul de energie electrică, precum și un abonament cu prețuri diferențiate zi-noapte, întrucât necesarul de consum este diferit între aceste perioade.

Este posibil un clasament?

Totuși, care sunt cele mai bune centrale termice electrice? S-ar putea să fiți surprinși, dar nu avem un răspuns foarte clar din acest punct de vedere. Tehnologia construirii acestor echipamente este atât de bine cunoscută, încât producătorii sunt foarte aproape într-un eventual clasament, diferențele ținând mai degrabă de abilitatea acestora de a-și vinde produsele. În România, 5 mărci își dispută piața: Protherm, Ferroli, Vaillant, Ecotermal și Termostroj.

Centrala electrica Protherm Ray de 9 kw, vine cu o serie de imbunătățiri prin care oferă o posibilitate moderna de a realiza încălzirea apartamentelor sau a caselor dumneavoastră. Confortul oferit se referă la nivelul de zgomot foarte redus, prin faptul ca este automatizata complet si ca practic nu necesita întreținere. Unitatea electronica cu care este dotata centrala Protherm Ray asigură cuplarea graduală a puterii, astfel încât să se evite suprasolicitarea rețelei electrice; funcționarea automata a pompei pentru a asigura utilizarea in mod eficient a întregii cantități de căldura conținută de către agentul termic; pompa rămâne in funcțiune după oprirea cazanului electric încă 2 minute, acest lucru folosindu-i la utilizarea energiei acumulata în cazan în sistemul de încălzire. Corpul cazanului este echipat cu un schimbător de căldura cilindric, din oțel, dotat cu elemente de încălzire electrice, iar blocul hidraulic compact ajuta la eliminarea legăturilor realizate prin conducte și de aici și eventualele neetanșeități între acestea. Blocul hidraulic cuprinde: pompa de circulație cu aerisitor automat, senzor de presiune, supapa de siguranță, racordul la vasul de expansiune. Cazanul este dotat cu un panou electric de comandă care permite selectarea si reglarea puterii cazanului cu a ajutorul a 3 butoane.

Gama de centrale murale electrice Ferroli FEB COMFORT sunt echipamente pentru producția de agent termic de încălzire fiind o soluție alternativa la variantele convenționale cu combustibil gazos, solid sau lichid. Prin construcția deosebită a elementelor de încălzire cat si a modului de gestionarea a procesului  de producție a apei calde gestionat de către microprocesor, centralele electrice Ferroli FEB COMFORT sunt  unele din cele e mai eficiente echipamente termice cu un randament de pana la 99%. Gama de puteri pe care aceste echipamente le acoperă (15kw si 22,5 kw), cât și  posibilitatea de multiplicare a acestora prin cascadare asigură  soluții tehnice adaptate pentru o gamă largă de aplicații domestice sau industriale. Cu un afișaj digital simplu si intuitiv se poate accesa rapid meniul de utilizare, cât ți selectarea parametrilor de funcționare . Construcția robustă și fiabilă a centralelor electrice Ferroli FEB COMFORT realizează încălzirea agentului primar la temperatura dorită cu ajutorul a 2 elemente  încălzitoare în cazul modelului Feb Comfort 15, cu o putere de 2x7,5 kW și cu ajutorul celor 3 elemente încălzitoare cu o putere de 3x7,5kW, în cazul variantei Feb Comfort 24. Elementul încălzitor al centralelor este format din 3 rezistențe, fiecare cu o putere de 2,5 kW, iar selectarea treptei de putere se face in mod gradual funcție de necesarul termic, in plus softul centralei permite funcționare alternativă a elementelor pentru creșterea fiabilității in utilizare.

Perfectă pentru apartamente sau garsoniere în care locuiește o familie restrânsă, centrala electrică de la VAILLANT ELOBLOCK VE 9  se integrează cu ușurință în orice spațiu îngust. Instalarea și montarea sunt simplificate, în așa fel încât va fi mult mai rapid de instalat. Tot ce are nevoie este de alimentarea la curent electric. Este simplu să modificați și să ajustați parametrii de funcționare, astfel încât să obțineți confortul termic adecvat și să economisiți energie ori de câte ori este posibil. Pentru a evita risipa de energie și consumul inutil, puteți micșora puterea centralei atunci când nu sunteți acasă. În acest mod veți reuși să beneficiați de confort termic fără costuri exorbitante. Avantajul acestei centrale este faptul că are un consum mic și un preț accesibil. Este ideală dacă nu aveți o casă sau o familie mare, fiind exact ceea ce au nevoie persoanele singure, cuplurile sau familiile cu un singur copil.

Centrala electrică  Ecotermal-MR este o sursa de căldura moderna, ecologica proiectata pentru încălzirea centralizata a caselor de dimensiuni mici si medii si a facilitaților de producție. Sistemul de control realizează funcțiile sale prin intermediul a doua componente pentru încălzire apa: Elemente de încălzire si pompa de circulație. Centrala are la baza 2 moduri principale de funcționare. Fiecare centrala tipul MR este echipata cu controlor de temperatura. Valoarea punctului de temperatura poate fi reglata intre 30 si 90 0C. Daca valoarea punctului de reglaj a fost atinsa controlorul de temperatura comuta in poziția "închis". Când temperatura coboară sub valoarea punctului de reglaj rezistentele electrice sunt comutate in poziția "deschis". Protecția la supraîncălzire este controlata cu ajutorul unui termostat de siguranța pentru blocaj.

Centralele termice electrice Termo Blok PTV de la Termostroj sunt utilizate pentru încălzirea centrala sau producerea apei calde menajere in cilindru separat si sunt disponibile intr-o gama larga de puteri (6 – 24 kW). Sunt echipate cu toate componentele necesare funcționării si siguranței si permit utilizarea ușoara, cu fiabilitate ridicata. Sistemul de dezaerare automat- și de joasă tensiune conferă si mai multă fiabilitate. Panoul de comanda electronic permite reglarea temperaturii, reglarea automata a puterii acestor centrale termice electrice Termo Blok PTV, reglarea temperaturii apei calde menajere, protecția antiinghet a centralei, a sistemului de încălzire centrala si a cilindrului de apa calda menajera. Datorita dimensiunilor reduse, a racordurilor inferioare sau superioare (a se specifica poziția racordurilor in momentul realizării unei comenzi pentru o centrala electrica Termo Blok PTV), a operării silențioase si a construcției moderne, aceste centrale termice electrice sunt ușor de instalat in spatiile de locuit. Utilizarea unei centrale termice electrice este si mai facila când se conectează un termostat (220 V).