Cele mai bune centrale termice în condensare

Aproape că nu există persoană care să nu fie conștientă de avantajele pe care le oferă o centrală termică. Deși mult timp centralele termice convenționale păreau că nu vor fi detronate prea ușor din preferințele românilor, se pare că încet-încet, aceștia se îndreaptă către cele mai bune centrale termice în condensare, deoarece ar fi mult mai eficiente din punct de vedere energetic decât modele clasice cu ardere standard.

centrale termice in condensare

Se tot vorbește despre centrale termice în/cu condensare, dar prea puțini știu de ce se numesc așa. Explicația este foarte simplă: au acest nume deoarece produc condens, iar partea bună abia acum vine: toate modele recente sunt centrale “cu condensare”.

Înaite de a ne ocupa de un top cele mai bune centrale termice în condensare, am considerat că aveți nevoie de mai multe amănunte despre acestea, pentru a alege în cunoștință de cauză. Fiabilitatea, eficiența și silențiozitatea sunt poate primele trei criterii care sunt luate în considerare atunci când ne referim la cele mai bune centrale termice în condensare.

Specialiștii mai sunt de părere că la capitolul avantaje al centralelor termice în condensare se numără și durata ei de funcționare, care este mai mare față de cea a uneia convenționale, are parte de un design modern, și nu în ultimul rând să nu uităm de faptul că este mult mai ”blândă” cu mediul înconjurător.

La capitolul dezavantaje, pe primul loc se află costul de achiziție. În cazul cele mai bune centrale termice în condensare, acesta este mult mai mare decât în cazul unei centrale convenționale. Acesta este principalul motiv pentru care românii încă mai ezită atunci când vine vorba de achiziționarea unei astfel de central termice. Ca să nu mai vorbim că în acest caz condițiile de amplasare și montare a acesteia sunt ceva mai dificile. Se ia în calcul spațiul exact care trebuie încălzit, iar amplasarea caloriferelor trebuie să fie făcută cu mare atenție. Și, suntem siguri că nu știați, dar acest tip de central termică trebuie obligatoriu izolată, iar nivelul mare de condensare va impune montarea unui sistem de scurgere.

Poate sunteți descurajat citind cele de mai sus, dar vă spunem doar un singur cuvânt: randament. Cu o astfel de centrală termică veți avea parte de o eficiență termică între 90-100%, și cu peste 100% randament. Pentru a vă lămuri, vă spunem doar că acest lucru înseamnă că o astfel de centrală va consuma mai puțină energie decât căldura pe care o va produce.

Specialiștii în domeniu sunt de accord că eficiența cele mai bune centrale termice în condensare depinde de dimensiunile locuinței pe care dorești să  o încălzești. Pentru a vă rezuma în doar câteva cuvinte, pe înțelesul dumneavoastră, vă spunem doar că acest tip de centrală nu se recomandă locuințelor care au până 70 metri pătrați. De fapt, cu cât suprafața de încălzit este mai mare, cu atât centrală termică în condensare își dovedește mai bine eficiența.

Funcții și accesorii

Atuci când alegeți o central termică în condensare, aceasta trebuie să îndeplinească anumite cerințe, pentru a fi sigur că alegerea a fost cea potrivită.

În primul rând, aceasta trebuie să aibă sistemul de auto-diagnoză, adică acea funcție specială care detectează automat orice defecțiuni legate de apă, gaz sau presiune, cu capacitatea de a le rezolva automat.

Un al element de care centrala termică în condensare nu se poate lipsi în niciun caz este panoul de control. Grație acestuia, aveți posibilitatea să reglați după bunul plac nivelul de încălzire al locuinței – temperatura pe care o doriți, dar și temperatura apei cale.

Termostatul este iarăși un element de care aveți neapărată nevoie, iar acesta poate fi încorporat sau cumpărat separate. Nu contează cum și ce fel, important este să îl aveți.

În fine, să nu uităm pe display-ul digital. Grație acestuia, utilizarea centralei termice este mult mai facilă, deoarece aveți posibilitatea de a observa lejer toate informațiile de care aveți nevoie.

Topul brandurilor de cele mai bune centrale termice în condensare

Vă vom vorbi, în rândurile de mai jos, de cele mai cunoscute branduri care produc cele mai bune centrale termice în condensare.

Viessmann

Centralele termice Viesmann sunt cunoscute drept unele de înalt nivel calitativ. Sunt poate cele mai bune în domeniu, și sunt foarte bine proiectate și fiabile. Așadar, dacă dumneavoastră considerați că aveți nevoie de o astfel de central termică, și mai ales, aveți și un buget mai ridicat pentru achiziția unui astfel de produs, vă rugăm să vă îndreptați atenția către Viessman, și nu vați regret.

Vaillant

Un alt nume cu greutate în domeniu, care vine în fața eventualului client și cu tehnologia germană de construcție. La fel cu cele de dinaite, sunt la un înalt nivel calitativ, vă sunt oferite multiple garanții, iar  echipele  proprii de tehnicieni vă stau mereu la dispoziție. În plus, au obținut un premiu pentru cea mai silențioasă central, iar piesele pentru acest tip de centrală se găsesc ușor și în România.

Ariston

Nu aveam cum să vorbim despre centralele termice cu condensare fără a le aminti și pe cele ale producătorului italian Ariston. Noile modele ale acestui producător vin cu performanțe mai bune pentru utilizatori, cărora li se adaugă și numeroase garanții, toate în avantajul clientului.

Topul centralelor termice cu condensare

Am vorbit despre cele mai bune branduri în domeniu, acum vom detalia cu câteva amănunte privind centralele propriu-zise.

Centrala termică Viessman Vitodens

În cazul acestei centrale termice cu condensare, trebuie să știți că reglarea continuă a debitului de aer se face printr-un ventilator cu turație variabilă. La rândul lui, acesta este comandat printr-un convertizor static de frecvență din placa electronică. Cu ajutorul unei legături directe între camera de aspirație a ventilatorului și cea a membrane de reglaj a presiunii de pe vana de gaz este modalitatea prin care la acest tip de central termică se realizează reglarea presiunii vânei de gaz. De asemenea, tot aici condensul produs trebuie obligatoriu colectat și eliminat la canalizare printr-un sifon special. Acest tip de sifon nu trebuie să permită trecerea aerului din exterior în camera de ardere.

Centrala termică WOLF FGB- K-35, murală, în condensare 30 KW

În realizarea acestui tip de centrală, producătorii au ales material de bună calitate, de o mare rezistență și durabilitate pentru alcătuirea componentele interne. Vă spunem doar că în acest caz aveți parte de țevi din cupru, schimbător de căldura din Al/Si turnat, bloc hidraulic din poliamidă armată cu fibra de sticlă. La acest centralele termice în condensare de acest tip există și versiunile combi, care oferă utilizatorului și un schimbător de căldură realizat din oțel inoxidabil, pentru apa caldă menajeră. De mare folos pentru utilizator este și faptul că la acest model există un display mare, care oferă acestuia toate datele importante, și care se poate folosi foarte simplu.

Centrala termică Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2

Cu o denumire destul de complicată, acest model de central termică în condensare oferă cosumatorului o eficiență energetică normată de până la 109%. Emisiile de noxe sunt reduse mult la acest model, care mai vine cu o automatizare inteligentă Logamatic EMS și regulator BC20, ceea ce îl face simplu de utilizat. La toate acestea se adaugă și un display mare, ce permite citirea ușoară a informațiilor afișate, precum și o manevrare simplă.

Centrala termică Ferroli DivaCondens F24 E

Aici avem parte tot de o centrală murală, care se bucură și de un randament bun, care ajunge și până la 103,5 %. Cum suntem în secolul în care totul pare digitalizat, producătorii acestei centrale au vrut să fie în pas cu tendințele, așa că au dotat-o și cu un panou de comandă digital cu un meniu inteligent si intuitiv, ceea ce permite selectarea rapidă a modurilor de lucru, precum și o vizualizare rapidă și ușoară a tuturor parametrilor de funcționare.

Centrala termică murală Ariston Clas Premium EVO 24 EU

Dacă vă tentează acest model de central termică cu condensare, atunci producătorii acestuia vă dau asigurări vă veți avea parte de silenționzitate și confort acustic. Și aceasta deoarece această centrală este dotată cu un nou amortizor de zgomot optimizat pentru o funcționare silențioasă, ceea ce o face o opțiune deloc de neglijat atunci când vine vorba de achiziționarea unui astfel de produs. De asemenea, în cazul acestui model, producătorii dau asigurări eventualilor cumpărători că vor aprecia ”compatibilitatea cu accesoriile modulante pentru termoreglare și „functia auto”, care permit evitarea fluctuațiilor și vârfurilor de temperatură, asigurând o temperatură constantă pentru un confort termic maxim”.

Apelați la specialiști

Cam acestea au fost informațiile despre centralele termice în condensare. Dumneavoastră trebuie să cântăriți bine și să apreciați dacă avantajele pe care le oferă acest tip de centrală se pretează cel mai bine pentru ceea ce aveți nevoie. Nu ezitați să cereți sfatul specialiștilor în domeniu, care vă pot oferi detalii mult mai exacte despre caracteristicile tehnice ale produsului, și vă vor explica și în ce fel acestea sunt în avantajul dumneavoastră. În plus, aceștia vă vor da informațiile necesare privind întreținerea acestui tip de echipament, pentru ca durata lui de viață să fie cât mai ridicată, iar dumneavoastră să vă bucurați cât mai mult de investiția făcută, mai ales că nu este una chiar de neglijat.